Σιδηροπενία – Αντιμετωπίζοντας την έλλειψη σιδήρου

Από το βιβλίο Feeding and nutrition of infants and young children του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική έλλειψη στον κόσμο.  Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα και έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.  Συνεπώς, η πρόληψή της θα πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα.

Μετά τον 6ο μήνα, όταν εισάγονται στερεές τροφές, θα πρέπει αυτές να είναι πλούσιες σε σίδηρο συνδεδεμένο με αίμη, όπως  εντόσθια και κρέας. Ο σίδηρος που συνδέεται με αίμη απορροφάται περίπου κατά 25% ενώ ο μη συνδεδεμένος με αίμη σίδηρος, απορροφάται σε ποσοστό 2-10% και η αποροφησιμότητά του εξαρτάται σημαντικά από την παρουσία ή την απουσία άλλων παραγόντων στο ίδιο γεύμα.

Η πολύ πρώιμη εισαγωγή μη τροποποιημένου γάλακτος αγελάδος και προϊόντων του, είναι ένας σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας για την ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας. Το μη τροποιημένο γάλα αγελάδος δεν θα πρέπει να εισάγεται πριν το 12ο μήνα και η εισαγωγή, όταν γίνεται, θα πρέπει να είναι σταδιακή. Το τροποιημένο γάλα αγελάδος (φόρμουλα) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας σε σχέση με το μη τροποποιημένο, αλλά τον αυξάνει σημαντικά σε σχέση με το μητρικό γάλα.

Ιδανικά επίπεδα σιδήρου στη μητέρα κατά τον τοκετό είναι σημαντικά για την πρόληψη της έλλειψης σιδήρου στο βρέφος και στο νήπιο. Για να διασφαλιστούν τα επίπεδα σιδήρου στο βρέφος, η μητέρα θα πρέπει να κάνει διατροφή πλούσια σε σίδηρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να ελέγχει τα επίπεδα σιδήρου. Κατά τον τοκετό, ο ομφάλιος λώρος δεν θα πρέπει να κόβεται και να απομονώνεται, πριν σταματήσει να πάλεται. Αυτός είναι ο πιο ανέξοδος και μη παρεμβατικός τρόπος για να διασφαλιστούν ικανοποιητικά επιπεδα σιδήρου στο βρέφος.

Η έγκυος που έχει πρόβλημα σιδηροπενικής αναιμίας, θα πρέπει να κάνει διατροφή πλούσια σε σίδηρο και παράλληλα να περιορίζει και τους παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Διάφορα είδη τσαγιού (μαύρο, πράσινο, διάφορα βότανα) και ο καφές εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου ειδικά όταν καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα.

Σχετικά άρθρα:

Αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου

Πρώτες στερεές τροφές: πλούσιες σε σίδηρο

Διατροφή του βρέφους και του νηπίου


2 Σχόλια on “Σιδηροπενία – Αντιμετωπίζοντας την έλλειψη σιδήρου”

  1. Ο/Η Ifigeneia λέει:

    Ποια βότανα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου; Υπάρχει κάπου η λίστα;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s