Διατροφή του βρέφους και του νηπίου

Από το βιβλίο Feeding and nutrition of infants and young children του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τα πρώτα 2 με 3 χρόνια της ζωής είναι τα πιο κρίσιμα για την κανονική σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Εντούτοις, οι συνήθεις διατροφικές πρακτικές σε μερικές χώρες μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη του μικρού παιδιού. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών είναι ευάλωτα στην φτωχή διατροφή, ο ρυθμός ανάπτυξης αυτή την περίοδο είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη, και γι’ αυτό υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη. Επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ώριμο σε αυτή την ηλικία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων. Τόσο οι διανοητικές όσο και οι συναισθηματικές ικανότητες ξεκινούν να αναπτύσσονται νωρίς, και έτσι η έναρξη διανοητικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων επίσης εδραιώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περιληπτικά, η φτωχή διατροφή κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων οδηγεί σε σημαντικές ανεπάρκειες, που περιλαμβάνουν καθυστερημένη κινητική και διανοητική ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς, έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης μαθησιακές δυσκολίες και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Τα βρέφη, ειδικά αυτά που έχουν μικρό βάρος γέννησης ή είναι ευάλωτα εξαιτίας άλλων παραγόντων, παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, ιδιαίτερα μετά τους πρώτους έξι μήνες. Την περίοδο μετά τον τοκετό τα περισσότερα μωρά, ακόμη και τα πιο ευάλωτα, αναπτύσσονται κανονικά αν θηλάζουν αποκλειστικά. Αν εισάγονται πρώιμα στερεές τροφές και υγρά ή αν χορηγούνται χωρίς να διασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, η ποσότητα και ο σωστός χρόνος χορήγησης, η ανάπτυξη μειώνεται δραματικά και μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάπτυξης (growth retardation). Όταν αυτά τα παιδιά φτάσουν τα δύο χρόνια, μπορεί να είναι λιγότερο ανεπτυγμένα από το φυσιολογικό. Αυτό είναι μη αντιστρεπτό, και σαν ενήλικες παραμένουν μικροκαμωμένοι και παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν μειωμένες πνευματικές και σωματικές ικανότητες.

Σχετικά άρθρα:

Αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου

Πρώτες στερεές τροφές: πλούσιες σε σίδηρο

Σιδηροπενία – Αντιμετωπίζοντας την έλλειψη σιδήρου
 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s