Νέες οδηγίες για την εισαγωγή γλουτένης;

Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding

Pediatrics; originally published online February 18, 2013;
PEDIATRICS Volume 131, Number 3, March 2013

Μόλις δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά μια μελέτη στη Σουηδία που καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

A significantly reduced prevalence of celiac disease in
12-year-olds indicates an option for disease prevention. Our findings
suggest that the present infant feeding recommendation to
gradually introduce gluten-containing foods from 4 months of age,
preferably during ongoing breastfeeding, is favorable. Pediatrics
2013;131:e687–e694

Μετάφραση:
Μια σημαντική μείωση του επιπολασμού της κοιλιοκάκης στην ηλικία των 12 ετών, δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα πρόληψης της νόσου. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι παρούσες διατροφικές συστάσεις για σταδιακή εισαγωγή τροφών που περιέχουν γλουτένη από τους 4 μήνες της ζωής του βρέφους, κατά προτίμηση ενώ συνεχίζεται ο θηλασμός, είναι ευνοϊκή.

Τεκμηριωμένη άποψη είναι (;), μεγάλο δείγμα έχουν, να το δεχθούμε;

Οι περισσότεροι θα διαβάσουν την περίληψη και τα συμπεράσματα και θα κρατήσουν την άποψη αυτή ως επιστημονικά τεκμηριωμένη, άλλωστε δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Ας δούμε όμως το πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, διαβάζοντας με προσοχή.

Μελετήθηκαν δύο μεγάλες ομάδες παιδιών 12 ετών σε διαφορετικές χρονιές. Η μία ομάδα γεννήθηκε το έτος 1993 και μελετήθηκε το 2005-2006 και η άλλη το 1997 και μελετήθηκε το 2009-2010.

Τα παιδιά του 1993 που εμφάνισαν κοιλιοκάκη 5.9/1000 (=επιπολασμός):

  1.  Θήλασαν συνολικά (κατά μέσο όρο) 7 μήνες.
    Παράλειψη α. δεν αναφέρεται διάρκεια και ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού.
    Παράλειψη β. δεν αναφέρεται πότε εισήχθηκε και κατά πόσο συμμετείχε το ξένο γάλα.
  2. Τους δόθηκε οδηγία εισαγωγής τροφών με γλουτένη μετά τους 6 μήνες, ΑΛΛΑ η μέση ηλικία εισαγωγής ήταν  ο 5ος μήνας. Αυτό αναφέρεται στο κείμενο και δεν φαίνεται στον πίνακα. Ο πίνακας δείχνει ΜΟΝΟ τη σύσταση που έγινε, αλλά όχι το τι πραγματικά συνέβη (ποιος θα καθήσει 3 ώρες να διαβάσει προσεκτικά το κείμενο; οι περισσότεροι κοιτάζουν τον πίνακα και ως αγαθοί πιστεύουν ότι η σύσταση έγινε αυτόματα πράξη.)
  3. Τα μωρά του 1993 έπιναν γάλα φόρμουλα και έτρωγαν κρέμες με υψηλή περιεκτικότητα σε ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Tο γάλα φόρμουλα στη Σουηδία περιέχει γλουτένη, το ίδιο και οι κρέμες (αυτό αναφέρεται στο εκτεταμένο discussion ως εξής: «Concurrently, but independent of the revised feeding recommendations, the gluten content of Swedish milk and cereal–based follow-on formulas was first substantially increased and later decreased again σελ. 691 στη μέση της τρίτης στήλης).
  4. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλεύρου και δημητριακών στην ηλικία των 2 ετών για τα μωρά που γεννήθηκαν το 1993 ήταν 38 γρ (Πίνακας 1).

Τα παιδιά του 1997 που εμφάνισαν κοιλιοκάκη 2.9/1000 (στατιστικά σημαντική μείωση)

  1. Θήλασαν κατά μέσο όρο 9 μήνες (οι ίδιες παραλήψεις…)
  2. Τους δόθηκε οδηγία εισαγωγής τροφών με γλουτένη μετά τον 4ο μήνα, ΑΛΛΑ η μέση ηλικία εισαγωγής ήταν  ο 5ος μήνας,  όπως και στην ομάδα του 1993, που είχε δοθεί διαφορετική οδηγία. (Για να μην κουράζεστε να ψάχνετε: σελίδα e690, οι τελευταίες σειρές, πάνω από το σχήμα: Median age at gluten introduction was 5 months in both cohorts; = Mέση ηλικία εισαγωγής γλουτένης ήταν οι 5 μήνες και στις δύο ομάδες.)
  3. Τα μωρά του 1997 έπιναν γάλα φόρμουλα και έτρωγαν κρέμες με σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη
  4. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλεύρου και δημητριακών στην ηλικία των 2 ετών για τα μωρά που γεννήθηκαν το 1997 ήταν 24 γραμμάρια (Πίνακας 1)

Ποια περιμένουμε να είναι τα συμπέρασματα αυτής της μελέτης;

  1. Όταν ο θηλασμός διαρκεί 9 μήνες (αντί για 7) μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  2. Όταν δίνεται οδηγία εισαγωγής μικρών ποσοτήτων γλουτένης μετά τον 4ο μήνα, ακόμη και αν δεν ακολουθείται η οδηγία, μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  3. Όταν μειώνεται η περιεκτικότητα του γάλακτος φόρμουλα και της κρέμας φόρμουλα σε γλουτένη, μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  4. Όταν μειώνεται η κατανάλωση αλεύρων-δημητριακών κατά 36,8%, μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  5. Όταν συνδυάζονται κάποιοι από τους παραπάνω παράγονες μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης; και αν ναι, ποιοι παράγοντες συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το συνδυασμό; Η οδηγία που δεν ακολουθήθηκε ή όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που αποτελούν πραγματικά γεγονότα;
    Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά δεν ήταν αποτέλεσμα των  2 επιπλέον μηνών θηλασμού, δεν ήταν αποτέλεσμα  της μείωση της γλουτένης στο γάλα φόρμουλα και στις κρέμες, δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε της  μείωσης της κατανάλωσης αλεύρων κλπ δημητριακών κατά 36,8%, όμως ήταν αποτέλεσμα της σύστασης για εισαγωγή από τον 4ο μήνα, ΠΑΡΟΛΟ που η οδηγία αυτή δεν ακολουθήθηκες και η μέση ηλικία εισαγωγής παρέμεινε σταθερή στους 5 μήνες και στις δύο ομάδες μελέτης;
    Αυτή η σύσταση, δεν πραγματοποιήθηκε. Οι κατανομές γύρω από το μέσο δεν παρουσιάζονται για να δούμε αν υπάρχει έστω και μια μικρή διαφορά στην κατανομή που να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, όμως η σύσταση έχει μαγικές ιδιότητες και συμβάλλει ως μοναδικός παράγοντας που διαφοροποιεί τον επιπολασμό της νόσου.
    Συμπέρασμα: δεν χρειάζεται να ακολουθούμε οδηγίες και συστάσεις, αρκεί απλώς να τις ακούμε και αυτές δρουν με έναν μαγικό τρόπο και μειώνουν τον επιπολασμό της κοιλιοκάκης. Γιατί όχι και άλλων ασθενειών;

Εγείρονται πολλά ερωτήματα:
Γιατί δεν παρουσιάζονται τα πραγματικά συμπεράσματα ούτε στην περίληψη ούτε στη σχετική ενότητα (conclusions);
Γιατί όλα τα συμπεράσματα αντικαθίστανται από μια οδηγία-σύσταση που δεν ακολουθήθηκε;
Ποιος φορέας ελέγχει και εγκρίνει τα συστατικά του γάλακτος και με ποια τεκμηρίωση προστίθεται η γλουτένη σε αυτά;
Μήπως αυτός ο φορέας, που ενέκρινε αυτή τη σύνθεση του γάλακτος φόρμουλα φοβάται ότι θα κατηγορηθεί από τους ασθενείς με κοιλιοκάκη ως υπεύθυνος για την ασθένειά τους;
Μήπως αυτός ο φορέας προσπαθεί να καλύψει απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος, στηρίζοντάς τες με επιπλέον απαράδεκτες πρακτικές;


Αγλαΐα Παπαδήμα
IBCLC, MSc

en → el
φοβάται

2 σχόλια on “Νέες οδηγίες για την εισαγωγή γλουτένης;”

  1. Ο/Η Aglaia λέει:

    H ιστορία της κοιλιοκάκης στη Σουηδία, όπως παρουσιάζεται από τον Dr. A. Fasano ιδρυτή του Center for Celiac Research το 1996 στο πανεπιστήμιο του Maryland.

    The Swedish Celiac Disease Epidemic

    -Company introduced fortified formula containing wheat
    -Babies fed with fortified formula from age 2-4 months
    -Epidemic of celiac disease
    -Formula removed from the market
    -The rate of celiac disease returned to normal in the following generation

    «If we introduce gluten too early we’ll increase dramatically the risk of developing celiac disease in genetically predisposed kids»

    Dr. Alessio Fasano, University of Maryland


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s