Νέες οδηγίες για την εισαγωγή γλουτένης;

Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding

Pediatrics; originally published online February 18, 2013;
PEDIATRICS Volume 131, Number 3, March 2013

Μόλις δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά μια μελέτη στη Σουηδία που καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

A significantly reduced prevalence of celiac disease in
12-year-olds indicates an option for disease prevention. Our findings
suggest that the present infant feeding recommendation to
gradually introduce gluten-containing foods from 4 months of age,
preferably during ongoing breastfeeding, is favorable. Pediatrics
2013;131:e687–e694

Μετάφραση:
Μια σημαντική μείωση του επιπολασμού της κοιλιοκάκης στην ηλικία των 12 ετών, δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα πρόληψης της νόσου. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι παρούσες διατροφικές συστάσεις για σταδιακή εισαγωγή τροφών που περιέχουν γλουτένη από τους 4 μήνες της ζωής του βρέφους, κατά προτίμηση ενώ συνεχίζεται ο θηλασμός, είναι ευνοϊκή.

Τεκμηριωμένη άποψη είναι (;), μεγάλο δείγμα έχουν, να το δεχθούμε;

Οι περισσότεροι θα διαβάσουν την περίληψη και τα συμπεράσματα και θα κρατήσουν την άποψη αυτή ως επιστημονικά τεκμηριωμένη, άλλωστε δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Ας δούμε όμως το πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, διαβάζοντας με προσοχή.

Μελετήθηκαν δύο μεγάλες ομάδες παιδιών 12 ετών σε διαφορετικές χρονιές. Η μία ομάδα γεννήθηκε το έτος 1993 και μελετήθηκε το 2005-2006 και η άλλη το 1997 και μελετήθηκε το 2009-2010.

Τα παιδιά του 1993 που εμφάνισαν κοιλιοκάκη 5.9/1000 (=επιπολασμός):

  1.  Θήλασαν συνολικά (κατά μέσο όρο) 7 μήνες.
    Παράλειψη α. δεν αναφέρεται διάρκεια και ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού.
    Παράλειψη β. δεν αναφέρεται πότε εισήχθηκε και κατά πόσο συμμετείχε το ξένο γάλα.
  2. Τους δόθηκε οδηγία εισαγωγής τροφών με γλουτένη μετά τους 6 μήνες, ΑΛΛΑ η μέση ηλικία εισαγωγής ήταν  ο 5ος μήνας. Αυτό αναφέρεται στο κείμενο και δεν φαίνεται στον πίνακα. Ο πίνακας δείχνει ΜΟΝΟ τη σύσταση που έγινε, αλλά όχι το τι πραγματικά συνέβη (ποιος θα καθήσει 3 ώρες να διαβάσει προσεκτικά το κείμενο; οι περισσότεροι κοιτάζουν τον πίνακα και ως αγαθοί πιστεύουν ότι η σύσταση έγινε αυτόματα πράξη.)
  3. Τα μωρά του 1993 έπιναν γάλα φόρμουλα και έτρωγαν κρέμες με υψηλή περιεκτικότητα σε ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Tο γάλα φόρμουλα στη Σουηδία περιέχει γλουτένη, το ίδιο και οι κρέμες (αυτό αναφέρεται στο εκτεταμένο discussion ως εξής: «Concurrently, but independent of the revised feeding recommendations, the gluten content of Swedish milk and cereal–based follow-on formulas was first substantially increased and later decreased again σελ. 691 στη μέση της τρίτης στήλης).
  4. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλεύρου και δημητριακών στην ηλικία των 2 ετών για τα μωρά που γεννήθηκαν το 1993 ήταν 38 γρ (Πίνακας 1).

Τα παιδιά του 1997 που εμφάνισαν κοιλιοκάκη 2.9/1000 (στατιστικά σημαντική μείωση)

  1. Θήλασαν κατά μέσο όρο 9 μήνες (οι ίδιες παραλήψεις…)
  2. Τους δόθηκε οδηγία εισαγωγής τροφών με γλουτένη μετά τον 4ο μήνα, ΑΛΛΑ η μέση ηλικία εισαγωγής ήταν  ο 5ος μήνας,  όπως και στην ομάδα του 1993, που είχε δοθεί διαφορετική οδηγία. (Για να μην κουράζεστε να ψάχνετε: σελίδα e690, οι τελευταίες σειρές, πάνω από το σχήμα: Median age at gluten introduction was 5 months in both cohorts; = Mέση ηλικία εισαγωγής γλουτένης ήταν οι 5 μήνες και στις δύο ομάδες.)
  3. Τα μωρά του 1997 έπιναν γάλα φόρμουλα και έτρωγαν κρέμες με σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη
  4. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλεύρου και δημητριακών στην ηλικία των 2 ετών για τα μωρά που γεννήθηκαν το 1997 ήταν 24 γραμμάρια (Πίνακας 1)

Ποια περιμένουμε να είναι τα συμπέρασματα αυτής της μελέτης;

  1. Όταν ο θηλασμός διαρκεί 9 μήνες (αντί για 7) μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  2. Όταν δίνεται οδηγία εισαγωγής μικρών ποσοτήτων γλουτένης μετά τον 4ο μήνα, ακόμη και αν δεν ακολουθείται η οδηγία, μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  3. Όταν μειώνεται η περιεκτικότητα του γάλακτος φόρμουλα και της κρέμας φόρμουλα σε γλουτένη, μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  4. Όταν μειώνεται η κατανάλωση αλεύρων-δημητριακών κατά 36,8%, μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης;
  5. Όταν συνδυάζονται κάποιοι από τους παραπάνω παράγονες μειώνεται ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης; και αν ναι, ποιοι παράγοντες συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το συνδυασμό; Η οδηγία που δεν ακολουθήθηκε ή όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που αποτελούν πραγματικά γεγονότα;
    Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά δεν ήταν αποτέλεσμα των  2 επιπλέον μηνών θηλασμού, δεν ήταν αποτέλεσμα  της μείωση της γλουτένης στο γάλα φόρμουλα και στις κρέμες, δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε της  μείωσης της κατανάλωσης αλεύρων κλπ δημητριακών κατά 36,8%, όμως ήταν αποτέλεσμα της σύστασης για εισαγωγή από τον 4ο μήνα, ΠΑΡΟΛΟ που η οδηγία αυτή δεν ακολουθήθηκες και η μέση ηλικία εισαγωγής παρέμεινε σταθερή στους 5 μήνες και στις δύο ομάδες μελέτης;
    Αυτή η σύσταση, δεν πραγματοποιήθηκε. Οι κατανομές γύρω από το μέσο δεν παρουσιάζονται για να δούμε αν υπάρχει έστω και μια μικρή διαφορά στην κατανομή που να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, όμως η σύσταση έχει μαγικές ιδιότητες και συμβάλλει ως μοναδικός παράγοντας που διαφοροποιεί τον επιπολασμό της νόσου.
    Συμπέρασμα: δεν χρειάζεται να ακολουθούμε οδηγίες και συστάσεις, αρκεί απλώς να τις ακούμε και αυτές δρουν με έναν μαγικό τρόπο και μειώνουν τον επιπολασμό της κοιλιοκάκης. Γιατί όχι και άλλων ασθενειών;

Εγείρονται πολλά ερωτήματα:
Γιατί δεν παρουσιάζονται τα πραγματικά συμπεράσματα ούτε στην περίληψη ούτε στη σχετική ενότητα (conclusions);
Γιατί όλα τα συμπεράσματα αντικαθίστανται από μια οδηγία-σύσταση που δεν ακολουθήθηκε;
Ποιος φορέας ελέγχει και εγκρίνει τα συστατικά του γάλακτος και με ποια τεκμηρίωση προστίθεται η γλουτένη σε αυτά;
Μήπως αυτός ο φορέας, που ενέκρινε αυτή τη σύνθεση του γάλακτος φόρμουλα φοβάται ότι θα κατηγορηθεί από τους ασθενείς με κοιλιοκάκη ως υπεύθυνος για την ασθένειά τους;
Μήπως αυτός ο φορέας προσπαθεί να καλύψει απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος, στηρίζοντάς τες με επιπλέον απαράδεκτες πρακτικές;

Αγλαΐα Παπαδήμα
IBCLC, MSc

Σημείωση: η ανάρτηση αυτή δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013
Στις 16 Απριλίου 2013, δημοσιεύτηκε στο Pediatrics μία απάντηση για το συγκεκριμένο άρθρο από των Tom G Cornell et al., όπου αναφέρεται: «Το συμπέρασμα το σχετικό με το χρόνο εισαγωγής της γλουτένης δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα μια και δεν υπάρχει διαφορά στις δύο ομάδες στη μέση ηλικία στην οποία εισήχθηκε η γλουτένη» (The authors’ conclusion regarding the timing of introducing gluten (4 months) is not supported by their data, as there was no difference between cohorts in the median age at which gluten was introduced).
Η απάντηση δημοσιεύτηκε, το αρχικό άρθρο δεν διορθώθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παγκοσμίως από όσους δεν ήλεγξαν ποτέ την αξιοπιστία του αρχικού άρθρου και δεν αναρωτήθηκαν ποτέ γιατί έφτασε σε αυτούς μόνο αυτή η μεμονωμένη πληροφορία (οργανωμένα και μεθοδικά…).

Σημείωση 2: Η παραπάνω ανάλυση έληξε με ένα ερώτημα εύλογης καχυποψίας: » Μήπως αυτός ο φορέας προσπαθεί να καλύψει απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος, στηρίζοντάς τες με επιπλέον απαράδεκτες πρακτικές;»

Ομολογώ ότι δεν το έψαξα περισσότερο μέχρι που διάβασα μια συνέντευξη τη Alessio Fasano (Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας για την Κοιλιοκάκη στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης )

A Grain of Truth: The Gluten Summit Presenter: Dr. Alessio Fasano, MD

Απόσπασμα της συνέντευξης:
Dr. Fasano: Well, there’s a large body of research in this field. And, it’s far from being
settled because these are complicated studies because to answer the key questions–
when it’s safe to introduce gluten, and what is the consequence of introducing the
gluten at a certain period of time–requires prospective longitudinal studies. They have
to be for decades. And, we’re in the making. We’re not quite there yet.Σ

What are the facts? The fact that we know for sure is that if you introduce gluten too
early, it’s detrimental. And, this was, unfortunately, the consequence of a sort of natural
experiment that was done in the seventies in Scandinavia, in Sweden. And this was the
consequence of business [10:00] changes of operation from a very famous formula
maker that will stay unnamed. At that time, to find a niche of the market, this company
decided to introduce what they called a fortified formula.

So, they stressed the concept of that, and the needs to help the kids transition from a
milk-exclusive diet to a solid diet by introducing this fortified formula. So, the idea was
from zero to two months, the baby is fed either with breast milk or the formula milk.
From two until four months, [the babies] will be introduced with this fortified formula that will be a formula with wheat in there. And, then, from four months over, start the baby food.

What happened in that time in that generation, the prevalence of celiac disease went
seven to nine-fold higher. So, it was one percent in the generation before. And, up to
seven to nine percent in the next generation. When the co-respective CDC in Sweden
realized the possibility of this coincidence of introduction of this formula with these
epidemics, they retired the formula. And, the following generation of kids did not have
that high percentage. It went back to one percent. So, that is telling us if we introduce
gluten too early, we’ll increase dramatically the risk to develop celiac disease in
genetically predisposed kids. That’s for sure.

Είναι εντυπωσιακή η υποκρισία των Σουηδών που υποτίθεται ότι έψαχναν αν βρούνε γιατί αυξήθηκαν τόσο σημαντικά τα ποσοστά στην κοιλιοκάκη και το συμπέρασμα ήταν γιατί η εισαγωγή δεν γίνονταν έγκαιρα από τον 4ο μήνα. Ενώ γνώριζαν καλά ότι η ιστορία είχε ως εξής: 1. εισαγωγή γλουτένης μετά το 2ο μήνα μέσα στο γάλα και 2. εισαγωγή στερεών από τον 4ο μήνα με γλουτένη. Δεν γνωρίζω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσει γλουτένη στο γάλα βρεφών που δεν φυσιολογικά δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν στη γλουτένη. Το αποτέλεσμα ήταν ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης να επταπλασιαστεί έως εννιαπλασιαστεί, 7 έως 9 φορές πάνω, είναι ένα νούμερο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Και μετά οι αγαπητοί ερευνητές υπέβαλαν πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτήθηκαν για να ψάξουν αυτό που ήδη γνώριζαν.
Το θέμα το θίγουν σε μία μόνο φράση όπου αναφέρουν το γάλα που περιείχε γλουτένη, χωρίς σχολιασμό και το περνάνε τόσο γρήγορα που είναι εμφανές ότι θέλουν να κρύψουν κάτι.
Το ενισχυμένο με γλουτένη γάλα είχε προταθεί ως πιο ομαλή μετάβαση από την αποκλειστική διατροφή με γάλα στις στερεές τροφές! Εντυπωσιακό εμπορικό τρικ που είχε ως αποτέλεσμα 7-9 φορές πάνω τα ποσοστά εμφάνισης κοιλιοκάκης στην παιδική ηλικία.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία το να μειωθούν αυτά στο μισό; στο 1/3;

Μια μεγάλη έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στέφεται με επιτυχία επειδή με τις παρεμβάσεις που προτείνονται γίνεται μικρότερη ζημιά από τη ζημιά που έγινε με τις αρχικές προτάσεις της (δεν γνωρίζω ποιοι ακριβώς συμμετείχαν στην πρώτη έρευνα που δημοσιεύτηκε μόνο σε ένα Σουηδικό παιδιατρικό περιοδικό και δεν εμφανίζεται ούτε η περίληψη, όμως σίγουρα υπάρχει κάποια σύνδεση γιατί η επιμονή προς τη μηχανοραφία δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση). Είναι σαν να λέμε ότι το τσιγάρο με φίλτρο είναι υγιεινό γιατί κάνει λιγότερη ζημιά από το τσιγάρο χωρίς φίλτρο.

Σίγουρη επιτυχία: το να μειωθεί η τεράστια ζημιά που έγινε ήταν το πιο εύκολο. Το «ενισχυμένο» γάλα αποσύρθηκε, τα ποσοστά μειώθηκαν και η επιτυχία αποδόθηκε στο παράθυρο εισαγωγής γλουτένης το οποίο εμφανίζεται μόνο ως πρόταση και δεν εφαρμόστηκε από κανέναν.

Introduction of gluten, HLA status, and the risk of celiac disease in children.
N Engl J Med. 2014 Oct 2;371(14):1295-303.

Neither the delayed introduction of gluten nor breast-feeding modified the risk of celiac disease among at-risk infants, although the later introduction of gluten was associated with a delayed onset of disease. A high-risk HLA genotype was an important predictor of disease.

Ούτε η καθυστερημένη εισαγωγή της γλουτένης ούτε ο θηλασμός αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου της κοιλιοκάκης στα βρέφη, και η μετέπειτα εισαγωγή της γλουτένης σχετίζεται με καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου. Ένας ΗLΑ γονότυπος υψηλού κινδύνου εμφανίστηκε ως σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της ασθένειας.

 

Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease
N Engl J Med 2014; 371:1304-1315October 2, 2014

As compared with placebo, the introduction of small quantities of gluten at 16 to 24 weeks of age did not reduce the risk of celiac disease by 3 years of age in this group of high-risk children.
Σε σύγκριση με το placebo, η εισαγωγή μικρών ποσοτήτων γλουτένης στις 16 έως 24 εβδομάδες της ηλικίας, δεν μειώνουν τον κίνδυνο της κοιλιοκάκης μέχρι την ηλικία των 3 ετών στην ομάδα των παιδιών υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Παρά το ότι η συνέχεια των επιστημονικών δημοσιεύσεων ήταν κατηγορηματική, συνεχίζει να παπαγαλίζεται ένα συμπέρασμα που γράφτηκε μεν αλλά δεν είχε καμία σχέση με το περιεχόμενο της δημοσίευσης των Σουηδών. Το μάρκετινγκ καλά κρατεί γιατί βασίζεται στην επιπολαιότητα των παπαγάλων.

en → el
φοβάται
Advertisements

2 Σχόλια on “Νέες οδηγίες για την εισαγωγή γλουτένης;”

  1. Ο/Η Aglaia λέει:

    H ιστορία της κοιλιοκάκης στη Σουηδία, όπως παρουσιάζεται από τον Dr. A. Fasano ιδρυτή του Center for Celiac Research το 1996 στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

    The Swedish Celiac Disease Epidemic

    -Company introduced fortified formula containing wheat
    -Babies fed with fortified formula from age 2-4 months
    -Epidemic of celiac disease
    -Formula removed from the market
    -The rate of celiac disease returned to normal in the following generation

    «If we introduce gluten too early we’ll increase dramatically the risk of developing celiac disease in genetically predisposed kids»

    Dr. Alessio Fasano,
    Chief of Pediatric Gastroenterology and Nutrition
    Mass General Hospital for Children
    Boston, MA 02114
    Read more at https://celiac.org/provider/alessio-fasano-md/#0YXDYhYbWR4Z1RwY.99


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s